Det är inte bara hemmet som blir mer ombonat och inbjudande genom vackra möbler och en genomtänkt inredning. Uteplatsen i trädgården kan göras riktigt mysig och trevlig med rätt design.

 

Möbler på uteplatsen

 

En uteplats kommer knappas att användas speciellt mycket om de enda möblerna är en obekväm liten stol och ett rangligt bord. En bekväm hammock eller solstol med tjocka, sköna dynor i bra kvalitet från hillerstorp utemöbler gör att uteplatsen kommer att kännas som ett andra vardagsrum under sommarmånaderna. Kombinera med ett stort bord där det får plats en rejäl måltid för många personer.

Att ha en riktigt härlig lounge-grupp har blivit mycket populärt de senaste åren och känslan av att sträcka ut sig i en bekväm soffa en varm sommardag med ett iskallt glas vatten och solmogna jordgubbar är oslagbar. Utvecklingen av utemöbler har gått framåt och idag kan du hitta material som är i stort sett underhållsfria. Med andra ord krävs bara lättare avtorkning av möblerna några gånger under säsongen.

Inred uterummet med växter och keramik

Det är inte bara utemöbler i vacker design som krävs för att uteplatsen ska bli trivsam. De flesta trivs med en insynsskyddad uteplats och sätter därför upp ett plankstaket eller liknande. Ett stort träplank kan lätt se lite tråkigt ut och kan lättas upp med en spaljé med en vacker klätterväxt. Klematis eller kaprifol är populära klätterväxter som blommar vackert. Istället för ett plank kan en häck planteras för att skärma av uteplatsen. Häckar kan ta några år innan de vuxit och ger insyn och därför kan en kombination av högt staket och häckplankor vara ett alternativ. Staketet kan tas bort efter några år när häcken vuxit sig tillräckligt hög. Det finns även större häckplantor att köpa för den som inte har tålamod att vänta. De brukar vara dyrare och kräver mer skötsel med näring och bevattning de första åren än mindre plantor eftersom rotsystemet ska försörja en stor planta.

För att skapa en riktigt vacker uteplats och trädgård kan även trädgårdskonst och vackra krukor i keramik eller andra material användas. Krukor har fördelen att de går att flytta för att skapa olika rum och upplevelser. Växterna i krukorna kan bytas ut beroende på säsong. På våren kan exempelvis penséer användas och sent in på hösten blir de vackra med ljung och andra frosttåliga växter.

Med andra ord är det bara fantasin som sätter gränser för hur din uteplats kan bli en härlig oas i trädgården. Många upplever att de kan vara friare i designen av uterummet än inomhus och att det inte finns samma måsten och krav på hur det ska se ut. Varför inte formklippa buskar till påfåglar och inreda med trädgårdstomtar som kikar fram bakom ett träd?