Inredning har alltid hört till om du äger ett boende och designen du väljer på ditt hem brukar ofta definiera dig som person. Många möbelvaruhus säljer inredning såsom möbler och lampor och vaser. I början på 1940-talet var designen och inredningen ganska enformig och en anledning till detta kan bero på det andra världskriget. Priset var högt och hållbarheten inte den bästa, alla hade inte råd med inredning och det fanns en stor klasskillnad i Sverige där endast de som var rika hade råd med dessa möbler. De fattiga fick ta det som de rika slängde.

En man vid namn Ingvar Kamprad ville förändra detta och skapade IKEA, detta varuhus skulle komma att bli revolutionerande. De sålde billiga möbler som alla hade råd med. Genom att gå till ett IKEA varuhus kunde folket inte bara välja mellan olika inredningar och design. De kunde även se indredda rum för att få inspiration. Detta hade inte andra möbelaffärer. IKEA började också sälja tillbehör som kuddar och täcken till sängar.

När det kommer till just inredning så har detta förändrats under många olika perioder. På 1800-talet var det mycket trä och stora möbler som gällde. Möbler byggdes för hållbarhet och inte för utseende på den tiden. Möbelvaruhus var inte heller lika vanliga utan man snickrade ihop det själv eller kunde beställa hem det genom sin lokala lanthandel. Trä var dessutom bra material att bygga för eftersom man kunde olja om det efter några år. Då såg det ut som det var nytt igen. Under åren har inredning och möbelbutiker moderniserats och flyttat in på nätet. Nu kan du köpa dynor och fodral till stolar på LaLiving.se, som är en ny onlineshop för möbeltillbehör.

Designen på möbler och inredning har också förändrats under åren. Från trämöbler till rokoko desgin och till det lite mer moderna designerna vi har idag. Det som kanske märks idag är att 1800-tals möbler börjar bli populärt igen. Det kan bero på att många av dessa möbler har gått i arv i många generationer. Många tycker också om att blanda gammal med ny modernare stil. Det är upp till var och en att inreda hur de vill och idag finns det många olika inredningsbutiker som alla har sin egen stil.

Idag är yrket inredare vanligt. Om du har köpt en lägenhet eller hus kan det hända att du inte vet hur du ska inreda det. Då kan du ta hjälp utav en inredare som kommer hem till dig och gör jobbet åt dig. Du kan även beställa möbler på nätet och få det hemlevererat och monterat utan att du behöver göra det själv. Många väljer att a mycket blommor för att det kan vara snyggt medan någon annan inte vill ha det alls. Det är väldigt olika och vem vet vad vi kommer ha för inredning och design i framtiden.