Design är du och du är design. Ända ut i fingerspetsarna är det den du är. De inredningsobjekt du väljer att förgylla ditt hem med är en förlängning av dig på samma sätt som dina kläder. Den som inte accepterar detta faktum är naiv eller bara ignorant. En sak som dock kan skilja sig är hur pass medveten man är om sin egen smak. Vissa är mer intuitiva och kör mest på med det de gillar, medan andra föredrar att sakta ner och syna sin egen smak – analysera den – för att bättre förstå hur det kommer sig med att de väljer att omge sig med just dessa ting istället för andra.

Låter det intressant med en sådan analys? För att få lite bättre självkännedom. Lätt ordnat. Det går att bryta ner visuell smak i olika aspekter. Vi ska använda oss av simpel paradigm. En enkel uppdelning som är effektiv för vårt ändamål är färg och form, kort sagt. Man tittar helt enkelt på vilka färger man vanligtvis gillar och noterar gärna detta i telefonen eller dylikt. Det kan handla om färgkombinationer eller om färgerna man gillar ligger närmare en viss grundfärg än en annan. Färg eller kanske snarare avsaknaden därav – svartvitt. Här i norden är vi ju kända för vårt ganska strama form- och bildspråk. Lätta färger och låg kontrast på allting. Längre söderut – låt säga i Indien – är förhållandet det motsatta och allt bär starka, varma färger.

Vad gäller form tittar man på vilka typer av former man tilltalas av: organiska former som verkar hämtade ur växtriket och naturen? Om man gillar sånt brukar man i regel gilla Jugendstilen, exempelvis. Om man kanske är mer inne på geometriska former, som känns mer skapade av teknologi än av naturen, så brukar Bahausrörelsen falla en i smaken.

Därefter kombinerar man dessa preferenser. Färgen och formen – vilket ger en bättre idé om vad man gillar. Ett exempel vore en person som gillar lågmälda färger i geometriska former. Kanske en minimalistisk bokhylla med rena linjer? Ja, ni förstår.

När man sedan fått sig en lite mer högupplöst uppfattning av sin smak kan man börja applicera den på sina inköp, både vad gäller inredningsdesign och mode. Märket Parajumper har något som matchar alla smaker. Vi rekommenderar er att surfa omkring på internet och kanske samla bilder på ett Pinterest-konto eller liknande. Då kommer ni snart ha samlat på er ert alldeles egna smakbibliotek.

Inom kort börjar folk imponeras av hur raffinerad smak nu börjat få. För saken är att som med så mycket annat så kräver det hårt jobb, blod, svett och tårar. Med tid kommer färdighet och perfektion. Till slut kommer du ha den mest avancerade smaken av dem alla. Folk kommer kanske till och med komma till dig för att be om smakråd. Tänk, vilken grej!