Att inreda ett kontor ställer inte bara krav på snygg design och bekvämlighet. Kontoret måste dessutom fungera att arbeta i.

En optimal design av ett kontor utgår från vilken typ av verksamhet som ska bedrivas där. Är det t.ex. ett kontor med personal som arbetar med telefonsupport krävs en bra ljudmiljö för att kunderna inte ska höra andra supportsamtal. Ett kontor bör också inredas med en trevlig entré för att besökare ska känna sig välkomna. På Boonedam.se hittar du praktiska och snygga entrélösningar. Att exempelvis installera säkerhetsslussar gör att både medarbetare och besökare känner sig trygga på sin arbetsplats.

Inredning av officiella kontor

Hur kontoret ska inredas beror i första hand på vilken typ av företag det är. Ett företag där medarbetarna behöver kunna koncentrera sig på avancerade arbetsuppgifter kräver en tyst miljö utan störande intryck. Idag är de flesta kontor inredda som öppna landskap men det går att inreda dem med bordsskärmar vid skrivborden och avskärmande golvskärmar som dämpar ljud.

Ett företag med fokus på kommunikation och möten bör satsa på att inreda många mötesrum och gemensamma ytor där det går att prata spontant med andra.

Designen av kontoret beror på vilket intryck företaget vill förmedla. Inredningen bör utgå från de färger och varumärken som används i samband med marknadsföringen av företaget. En advokatbyrå som vill verka förtroendeingivande satsar på klassisk inredning medan det trendiga företaget inom AI väljer en mer udda och speciell design. Produkten eller tjänsten som företaget säljer ska synas vid entrén på något sätt.

Inredning av hemmakontor

Hemmakontoret behöver också utformas på ett sätt som underlättar för det arbete som ska utföras. Om arbetet består av att sitta och skriva vid en dator krävs ett skrivbord och en stol. Ett höj- och sänkbart skrivbord är bra om du sitter stilla många timmar varje dag. Det bästa är om hemmakontoret ligger i ett separat rum av huset eller lägenheten. Har du kontoret i en del av vardagsrummet är risken stor att du ständigt blir avbruten av familjen eller att du slår på TV:n eller börja städa soffbordet.

Försök att inreda hemmakontoret på ett trivsamt sätt som passar din personliga smak. Se till att designen ser proffsig ut. En alltför avslappnad känsla av hemmamiljö riskerar att leda till att du inte får tillräckligt med arbete utfört. Glöm inte bort ergonomin för att undvika problem med nacke och rygg. Investera i en bra kontorsstol och tänk på att ställa in skärmen i rätt höjd.

Det viktigaste vid all typ av inredning och design är att planera noggrant innan renovering eller inköp av möbler påbörjas. Utan planering är risken stor att det blir ett hopplock av färger och möbler som i sig är snygga men som inte passar ihop i en helhet.