Fondväggar har sedan många år tillbaka varit riktigt populära. Enkelt förklarat kan man säga att en fondvägg är en vägg i ett rum som skiljer sig från alla andra. Man väljer alltså ut en vägg, gärna den som man vill highlighta lite extra och målar eller tapetserar denna i en annan färg. Många vill ha fondväggar som är lite extra speciella, t.ex. med olika fönster eller skiftningar. Andra vill bara ha en och samma färg, kanske en mattare som ger rummet en mysfaktor och ett lugn.

 

Att anordna en fondvägg är inte svårt alls och majoriteten av alla hemmafixare klarar det galant på egen hand. Det absolut enklaste är att måla, men vill du ha tapeter så är naturligtvis även detta ett alternativ. Det kan dock vara lite mer pyssel med att sätta upp en tapet och speciellt om det finns mycket mönster på den. Då behöver du inte bara se till att tapeten är rak på väggen, utan att mönstret även går ihop med varje längd. Hos https://www.familjetapeter.se/ kan du hitta mängder med vackra tapeter som passar utmärkt att använda som fondvägg eller om du vill tapetsera om ett helt rum.

 

Så ska du tänka

 

Oavsett om du vill måla eller tapetsera så finns det en del saker som kan vara bra att tänka på när du ska fixa en fondvägg i ditt hem. Vi har listan som räddar dig!

Välj ut vägg – Det första du ska fundera på är vilken vägg det är som du vill göra en fondvägg av. Är det i vardagsrummet kan det vara bäst att välja väggen bakom soffan eller väggen bakom tv. Det är oftast dessa väggar som står i lite extra stort fokus. Gäller det sovrummet kan väggen bakom sängen vara ett bra alternativ.

Valet av färg eller tapet – Vad vill du att din fondvägg ska säga? För den kommer att tala rätt tydligt och ge ditt rum en specifik känsla eller karaktär. Om resterande väggar är neutrala i färg, t.ex. gråa eller vita så kan du i stort sätt välja vilken färg på fondväggen du vill. Annars är det bra att försöka få färgerna i fondväggen att ha något gemensamt med de resterande.

Måla eller tapetsera – Det här är en fråga som främst handlar om smak. Rekommendationerna brukar dock vara att du målar på en vägg som redan är målad eller väljer tapeter om väggen är tapetserad sedan tidigare. Dock går det i många fall bra att måla på tapetserad vägg också, men då kommer du att behöva en del underarbete för att resultatet ska bli snyggt.

Att välja en bra fondvägg kan vara svårt och då kan du ta hjälp av internet! Det finns mängder med bloggar, sajter och inredningstidningar online som ger dig en stor dos med inspiration!