Dörrarna i din bostad är en viktig detalj som många glömmer bort när de inreder sina hem. Faktum är att både ytterdörren och dina innerdörrar spelar stor roll för helhetsintrycket av din bostad och är väldigt effektfullt när du vill förändra ett rum eller fasaden på din villa.

 

Dörrar finns i alla prisklasser och du kan botanisera bland en mängd olika dörrar i varierande storlek och stil. Sök på nätet efter inspiration på till exempel Pinterest och företag som säljer dörrar. Men glöm inte att även besöka några fysiska butiker där du kan klämma och känna på dörrarna samt få rådgivning av butikssäljare som kan guida dig till den perfekta dörren. Här går vi igenom några av de vanligaste typerna av dörrar.

Ytterdörrar

Ytterdörren är det första man ser när man möter din bostad, och kan komplettera och förhöja husets karaktär. Är ditt hus byggt runt sekelskiftet är det vackert att montera en dörr med lite äldre och lantlig stil. Har du istället en nybyggd villa i modern stil väljer många en dörr med ett lite stramare och stilrent uttryck.

Ett tips är att använda ett fotoredigerings program som till exempel Adobe Photoshop för att se hur olika ytterdörrar skulle se ut på din villa. Ta ett foto på ditt hus och placera olika foton av ytterdörrar ovanpå den befintliga dörren. Du kanske rentav bestämmer dig för en typ av dörr du aldrig hade tänkt på annars.

Enkeldörrar

Det absolut vanligaste i svenska hem är enkeldörrar i olika utföranden. Valmöjligheterna är oändliga och du kan skapa din personlig stil med spegeldörrar, släta dörrar, dörrar med fönster och olika typer av färg och behandling.

Pardörrar

Pardörrar ger ett sofistikerat och pampigt uttryck, och upplevelsen att gå in i huset genom riktigt snygga pardörrar lyfts till en helt ny nivå.

Kombinera med en rejäl trappa så har du en riktigt elegant entré till din villa.

Säkerhetsdörrar

Allt fler väljer att montera säkerhetsdörr till sin villa eller bostadsrätt. Om du har en äldre dörr kan det vara läge att fundera på ett dörrbyte för att förhindra att ovälkomna gäster tar sig in.

Även Säkerhetsdörrar finns i många olika utföranden. Ta gärna hjälp av ett företag som specialiserar sig på säkerhetsdörrar, t.ex. Svenskaskydd, för att ta fram en bra lösning som passar dig och din önskemål och få hjälp med korrekt utförd installation.

Innerdörrar

Även när det gäller innerdörrar är det effektfullt att välja en modell som följer bostadens karaktär. I en äldre villa eller lägenhet passar det mycket bra att välja t.ex. vackra spegeldörrar i lite äldre stil. Om du vill öppna upp och få mer ljus i bostaden finns det många olika dörrar med glas att välja på. En trend som verkar hålla i sig ett bra tag framöver är att montera en hel fönstervägg med tillhörande dörr. Detta skärmar av ett rum men får samtidigt ljuset att flöda fritt i rummet.