Varje år delar Damernas Värld ut Guldknappen. Det är ett designerpris som tilldelas en eller flera framstående svenska formgivare och 2017 års vinnare är Totême, som har skapat sig en självklar plats i modesfären sedan etableringen 2014.

En avskalad stil

Totême är ett klädmärke som fullkomligt andas avskalad, skandinavisk design. Kläderna är praktiska, eleganta och ska fungera i alla lägen. Med detta i åtanke är kollektionen medvetet liten till storleken då Totême vill att alla deras kläder ska gå att kombinera med varandra. Det här innebär också att kollektionen inte finns att få i en massa olika färgskalor, istället finns kläderna mestadels i basfärger såsom svart och beigt. Det kan kanske tyckas tråkigt i vissas ögon men Totême är ett märke som satsar helhjärtat på klassiska snitt och stilar, vilka ju funkar i alla lägen för den moderna kvinnan.

Paret bakom Totême

Designparet bakom Totême är Elin Kling och Karl Lindman som tillsammans grundade företaget år 2014. Deras stil har präglats starkt av livet i New York och de ville skapa en slags uniform som deras kunder kunde bära på kontoret likväl som i hemmet. Till en början låg fokus på en resegarderob och idén till detta kom efter att Elin själv hade haft problem med packningen inför en resa till Los Angeles. Att hitta fungerande kläder var för henne ett problem och hon ville helt enkelt lägga mindre tid på detta huvudbry.
Med åren har fler och fler plagg tillkommit i kollektionen men gemensamt för dem alla är att de fortfarande går att använda tillsammans. Där finns sköna leggings, klassiska skjortor, tröjor av lyxig kashmir och kappor i en klassiskt brittisk stil. Även inredningen i Totêmes visningsrum går i samma minimalistiska stil, där färgen beige genomsyrar allt från väggarna till sofforna och där detaljer i ekfärgat trä bryter av mot allt det ljusa. Enligt Totême kan det vara väldigt svårt att designa så här minimalistiskt men Guldknappen får väl ändå sägas vara ett bevis på att de har lyckats.

Övriga priser

Vid utdelningen av Guldknappen utser Damernas Värld även årets bästa designer på frammarsch som får priset Knappnålen liksom bästa modeaccessoar som får priset Guldknappen Accessoar. År 2017 är det Rebecca Björnsdotter och hennes stilsäkra skor som får Knappnålen medan ATP Atelier, som består av designduon Maj-La Pizzelli och Jonas Clason, som får Guldknappen Accessoar för sina hållbara kollektioner med sandaler och väskor.